Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

The Score: 'Η αλλιώς πως να πετύχεις 3 μεγάλους ηθοποιούς στην ίδια ταινία!

Οκ λοιπόν χτές δε πρόλαβα πάλι να γράψω ταινιούλα, διότι βρε, για σας δουλεέυω βρε!!.  Είχα πάει να δω το 'Stone', τη καινούρια ταινία στην οποία πρωταγωνιστού ο Edward Norton και ο Πολυ γερασμένος, αλλά πάντα εξαιρετικός Robert de Niro.  Θα κάνω όμως την ανατροπή και δε θα σας μιλήσω σήμερα για αυτή τη ταινία, γιατί θέλω πρώτα να τη σκεφτώ καλά και μετά να δω αν τη θεωρώ τελικά τόσο καλή, ώστε να την ανεβάσω στο καταπληκτικό μου blog (γέλασε κανείς;;;.....είπα μήπως!).  Μια ακόμα ανατροπή που θα κάνω (ούτε ο Πρετεντέρης να ήμουν) είναι οτι θα ανεβάσω μια άλλη ταινιούλα, όπου τι σύμπτωση παίζει πάλι το παραπάνω δίδυμο, αφού είναι και η πρώτη ταινία στην οποία συναντιούνται οι δυο ομολογουμένως μεγάλοι αυτοί ηθοποιοί.  Εάν μάλιστα προσθέσετε και τον πληθωρικό Marlon Brando, ε τότε έχουμε πετύχει jack-pot!.


Είναι πολυ ωραίο όταν βλέπεις στην ίδια ταινία να πρωταγωνιστούν 3 ηθοποιοί, διαφορετικών γενεών, οι οποία μάλιστα τυγχάνει να είναι και οι καλύτεροι της γενιάς τους.  Είναι μια ευτυχέστατη σύμπτωση, ακόμα και όταν το σενάριο της ταινίας δεν είναι και τίποτα το ξεχωριστό, αφού το μόνο σίγουρο είναι οτι θα καταφέρουν να το σώσουν χάρη στις ερμηνείες τους.  Τρανό παράδειγμα, το 'The Score'.
Ήμουν έτοιμη να την πω την κακία μου, η αλήθεια να λέγεται.  Επειδή η σημερινή ταινία, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες απο άποψη πλοκής και γενικότερου στησίματος, με το 'Oceans Eleven' ήμουν έτοιμη να πω οτι 'εαν ήταν η ζήλια ψώρα, θα έτρωγε όοοολη η χώρα'.  Αλλά βλέπετε αυτό δε μπορώ να το πω, καθώς και οι 2 ταινίες βγήκαν στην άιθουσες την ίδια χρονιά, το 2001!.  Παρόλα αυτά το The Score, έχει ενα ελαφρύ προβάδισμα καθώς βγήκε το καλοκαίρι, ενώ η άλλη τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους.  Βέβαια πρέπει να πω οτι ενώ και οι δυο ταινίες μοιάζουν σε πολλά πράγματα, το γεγονός οτι το Oceans Eleven είχε συγκεντρώσει όλο αυτό το υπέρλαμπρο, πανέμορφο κλπ κλπ cast, νομίζω πως είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος που επισκίασε το The Score, καθώς δε μπορώ να δώσω μια άλλη εξήγηση στο γεγονός οτι ενω είναι τοσο ίδιες, η μια ελαφρώς χαντακώθηκε και η άλλη γύρισε και δυο συνέχειες (απαίσιες, αλλά τις γύρισε!).  Προσωπικά δαγκωτό Norton, who cares about Pitt and Clooney??.
Όπως είπα και πριν η ταινία δεν είναι κάτι το φοβερό σε story.  O Robert de Niro υποδύεται τον Nick Wells, έναν κλέφτη 'μάστορα' στη τέχνη του, ο οποίος αποφασίζει να αποσυρθεί και να ζήσει πλέον μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα που αγαπά και το jazz club του οποίου είναι ιδιοκτήτης.  Κάπου εκεί ο Max (Marlon Brando), παλιός φίλος του συναφιού, τον προκαλεί σε μια τελευταία κομπίνα, που φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη και πιο επικερδής της καριέρας του, εάν ο Nick την δεχτεί.  Παράλληλα του συστήνει και τον Jack (Edward Norton) έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο κλέφτη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να συμμετάσχει στο τελευταίο, μεγάλο κόλπο του Nick.
Ο καθένας στον ρόλο του είναι εξαιρετικός.  Ο de Niro, ως ώριμος και συνειδητοποιημένος πλέον, 'παλαίμαχος' κλέφτης, ο Brando ως γερασμένος γόης, παλιών καλών εποχών, που προσβλέπει στη τελαυταία δουλειά, πρικειμένου να ξεπληρώσει τα πολλά του χρωστούμενα και ο Norton ως ο νέος διάδοχος (έτσι θέλει τουλάχιστον να πιστεύει), ενός εκ των καλυτέρων κλεφτών, του Nick.
Οι τρεις αυτοί ηθοποιοί έχοθν δέσει τόσο καλά μεταξύ τους, που μου είναι δύσκολο να φανταστώ άλλους που θα λειτουργούσαν τόσο καλά μαζί.  Επίσης πιστεύεω ακράδαντα, οτι σε περίπτωση που οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είχαν πάει σε άλλους, η ταινία ίσως και να ήταν μια απο τις πολλές, χωρίς κανένα απολύτως ενδιαφέρον.  Αλλά καταφέρνουν να την σώσουν τοσο καλά, που ειλικρινά δε με ενόχλησε τίποτα απολύτως,  Αντιθέτως την απόλαυσα μέχρι τέλους, ως μια γρήγορη και καλοπαιγμένη περιπέτεια.
Η σκηνοθεσία δε με χάλασε καθόλου, αφού δεν ήταν των άκρων, αλλά κάπου στη μέση, ούτε πολλά ρίσκα, αλλά ούτε και ελλείψεις.  Οι χαρακτήρες ήταν πολυ πιστικοί και ρεαλιστικοί και γενικά δεν υπήρχε πολυ βαβούρα ή εξωφρενικά πράγματα του τύπου 'Επικίνδυνες Αποστολές' ή ακόμα και 'Oceans Eleven, twelve, thirteen' (εντάξει το παράχεσαν και αυτοί πια!).  Ειδικά και ο ρόλος, μέσα στον ρόλο που υποδύεται ο Norton (θα καταλάβετε οταν δείτε, τι εννοώ) είναι φοβερός και τον ερμηνεύει τόσο καλά, που καταντάει πια αηδία το πόσο ταλαντούχος είναι (με τη καλή την έννοια :) ).
Γενικά νομίζω οτι εαν επιλέξετε να την δείτε, δε θα θεωρήσετε χαμένο τον χρόνο σας, αφού έχει αρκετή δράση, εφευρετικότητα (ως προς τον όλο σχεδιασμό της κομπίνας) και φυσικά τρεις εξαιρετικές ερμηνείες, απο τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Trailer δεν έχει σήμερα guyz, διότι όταν είσαι ηλίθιος και δεν ξέρεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, το αποτέλεσμα είναι να δεις ολόκληρη τη ταινία, μέσα στα 2 λεπτά που διαρκεί το trailer, οπότε μετά δε χρειάζεαι να τη δείς, αφου σου έχουν ήδη αποκαλυφθεί όλα!!!.  Εαν λοιπόν θέλετε να τη δείτε, μη δείτε το trailer, γιατί μετά δε θα έχει νόημα, trust me!.

Φιλιάααα...

2 σχόλια:

  1. Ένα κολληματάκι με τον Νόρτον το έχεις ε?? Δεν σε αδικώ. Από την πρώτη του εμφάνιση (που και γι αυτήν έχεις ανεβάσει ποστ και ενθουσιάστηκα) μέχρι και στον Hulk ως πράσινο τερατάκι με μωβ σωβρακακι η ηθοποιία του είναι καταπληκτική!! Και εδώ είναι όπως πάντα απίστευτος. Όπως και το υπόλοιπο καστ που είναι πολύ δυνατό.
    Δεν είχα δει ποτέ το trailer και φυσικά (έχοντας δει την ταινία) με προκάλεσες να το ψάξω και να το δω. Οι τύποι είναι απλά ηλίθιοι...Λυπήθηκα αυτούς που το είδαν πρώτα και μετ'α πήγαν στην ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hahahaha μα δεν είναι ζωάκια;;; Έλεος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή