Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

The Machinist: Τι μπορεί να συμβεί οταν δεν έχεις κοιμηθεί για εναν ολόκληρο χρόνο;

Σήμερα παραδέχομαι οτι δεν είμαι και στα τρελά μου κέφια, οπότε είπα να αναφερθώ σε μια ταινία που ταιριάζει ελαφρώς με την ψυχολογική μου κατάσταση (ελαφρώς, μη τρελαθούμε κιόλας!).  The Machinist λοιπόν.  Ξέρω ξέρω, αρκετοί θα έχουν ηδη αρχίσει να χαμογελούν ειρωνικά εξαιτίας της επιλογής μου αυτής, λόγω του οτι πρωταγωνιστής της ταινίας  είναι ενας πολυ αγαπημένος μου ηθοποιός (και άντρας...!), ο Christian Bale.
Φαντάζομαι οτι οι περισσότεροι θα τον γνωρίζετε πλεον απο τον ρόλο του σαν Batman στις τελευταίες ταινίες  του Nolan.  Κάποιοι άλλοι (ως λιγο πιο cult φυσιογνωμίες) σίγουρα θα τον θυμάστε και απο το American Psycho, οπου πιο psycho, απλα δε γίνεται!.
Απο την αρχή της ταινίας και μονο που βλέπουμε τον Bale, είναι αρκετό και αυτο δε το λεω με την καλή έννοια, μιας που στην ταινία αποτελεί σκιά του εαυτού του.  Αυτό γιατι ουσιαστικά ζυγίζει γύρω στα 48-50 κιλά ολα κ'ολα.  Χαρακτηριστικό είναι οτι για να μπορέσει να χάσει ολα τα κιλά που απαιτούνταν για τον ρόλο του ως Trevor Reznic, έτρωγε καθημερινά για μερικές εβδομάδες, μήλα, μαρούλι και τσίχλες.  Η γυναίκα του έλεγε οτι κάθε βράδι έσκυβε απο πάνω του την ωρα που κοιμόταν, για να βεβαιωθεί οτι εξακολουθούσε να αναπνέει!!.  Και επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, ορίστε πως έγινε για τις ανάγκες της ταινίας:


Ναι το ξέρω, είχα πάθει και εγω σοκ οταν τον είχα δει για πρώτη φορά.
Καθαρό, καθαρότατο ψυχολογικό θρίλερ κατα τα αλλα και αυτο, το οποίο ακολουθεί την ιστορία ενος άντρα, ο οποίος επι εναν χρόνο δεν έχει καταφέρει να κοιμηθεί.  Σταδιακά αρχίζει να μπερδεύει την πραγματικότητα με την φαντασία και βρίσκεται στο χείλος της σωματικής και ψυχικής-ψυχολογικής του κατάρευσης.  Στη προσπάθεια του να βρει τον λόγο αυτής της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, θα έρθει αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν τις είχε ποτε φανταστεί.
Δεν εχω να πω πολλά πράγματα για το The Machinist, καθώς κακά τα ψέματα ολόκληρη η ταινία είναι ο ίδιος ο Bale.  Συνταρακτικός, τρομακτικός με αυτη του τη μορφή και για εμένα σε ρεσιτάλ ερμηνείας που άξιζε τουλάχιστον, μια υποψηφιότητα για Oscar.
Κλειστοφοβικό, παρανοϊκό και ιδιαίτερο το ταινιάκι, οταν ακόμα ο Bale δεν ήταν τόσο γνωστός και τόσο εμπορικός.  Το τέλος σίγουρα θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό, καθώς θα σκάσει μπροστά σας απο το πουθενά.


Απλά δείτε την....
Αξίζει να σημειώσω οτι μολις 6 εβδομάδες αργότερα, o Bale είχε πάρει ολα τα απαιτούμενα κιλά για να παίξει στο Batman Begins!.
Αυτό θα πει αφοσίωση στην τέχνη :)

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά πολύ ωραία ταινία καθώς και όλες οι υπόλοιπες που έχεις αναφέρει ως τώρα. Το ειρωνικό είναι ότι ανακάλυψα το blog σου πριν 2-3 εβδομάδες και μέχρι στιγμής γράφεις μόνο για αγαπημένες μου ταινίες! Περιμένω την αυριανή και ελπίζω να 'ναι κάτι που να μην έχω δει. Πολύ καλή δουλειά! Συνέχισε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή