Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Dead Snow: Never steal a Nazi's treasure...especially a dead one's

Hey guyz!  Σήμερα περνάμε σε κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.  Καιρό τώρα τρωγόμουν να δω αυτή την ταινία, με αποκορύφωμα την κλάψα στην μητέρα μου δυο χρόνια πριν τον χειμώνα όταν και προσπάθησα να την πείσω να έρθει μαζί μου στις Νύχτες Πρεμιέρας στις 12 το βράδυ, μήπως και την έβλεπα.  Που να πάω σαν την τρελή μόνη μου να δω μια ταινία με Ναζί zombies!  Δεν τα κατάφερα παρά τις αξιόλογες προσπάθειές μου, με αποτέλεσμα να την δω προσφάτως τελικά και να ηρεμήσω.  Εάν ψάχνετε μια ταινία για να περάσετε super ευχάριστα, να αηδιάσετε και λίγο, να γελάσετε με τους ανυπέρβλητους χαρακτήρες και φυσικά να απολαύσετε μπόλικες splatter καταστάσεις, τότε το "Dead Snow" είναι ιδανική επιλογή!  Trust me...


Μια παρέα φοιτητών ιατρικής αποφασίζουν να εξορμήσουν στα παγωμένα βουνά της Νορβηγίας (πολύ κακώς εάν ρωτήσετε εμένα) για ζεστή σοκολάτα σε σαλέ στη μέση του πουθενά, άντε κάνα πηδηματάκι γιατί βράζει το αίμα και χιονοπόλεμο μέχρι τελικής πτώσης.  Εκεί θα ανακαλύψουν ένα κουτί που περιέχει θησαυρούς από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι φέρουν πάνω τους ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα σε ολόκληρο τον κόσμο: την ναζιστική σβάστικα.  Λίγο αργότερα τη θέση του χαβαλέ θα πάρει ο τρόμος και λίτρα αίματος, καθώς ορδές από σαπισμένα κουφάρια Ναζί στρατιωτών θα επιστρέψουν από την Κόλαση προκειμένου να πάρουν εκδίκηση για την 'κλοπή' του πολύτιμου θησαυρού τους.  Κοίτα να δεις που ακόμα και 70 χρόνια μετά, το κατεψυγμένο κρέας είναι πιο ζωντανό από ποτέ!
Παρά την low-budget προέλευσή του το "Dead Snow" αποτελεί μια αρκούντως απολαυστική ταινία που ισορροπεί πολύ καλά ανάμεσα στο horror/splater είδος και την νεανική κωμωδία.  Βαδίζοντας στα χνάρια του κλασσικού πλέον "Shaun of the Dead" (2004), αυτό το ανεξάρτητο Νορβηγικό flick, αποτελεί ήδη ένα cult προϊόν καθώς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που πάντα όριζαν αυτού του είδους τα φιλμ: αφελείς και χιουμοριστικούς διαλόγους, γκόμενες έτοιμες για όλα, ξεντεριάσματα, απίθανους τρόπους ολοκληρωτικής εξόντωσης του νεκροζώντανου εχθρού και geeky ήρωες που επιζούν από τα πιο εμετικά τραύματα κραδαίνοντας ηλεκτρικά πριόνια, κασμάδες και σφυριά.  Μα τι καλύτερο;


Το "Evil Dead" (1981) του Sam Raimi είναι μια ακόμη ταινία που θα μπορούσε να αποτελεί έμπνευση για την σημερινή μας ταινία κυρίως όσον αφορά την σκηνοθεσία και την θεματική της που σκοπό έχει οχι τόσο να τρομάξει, όσο να προκαλέσει το γέλιο μέσα από τρελές και ως επί το πλείστον φρικιαστικές καταστάσεις.  Χωρίς να παίρνει τον εαυτό του και πολύ στα σοβαρά το "Dead Snow" καταφέρνει να χαρίσει στους θεατές ένα full γεύμα από ίσες μερίδες δράσης, κωμωδίας και ζομπίστικης αισθητικής οι οποίες σε αφήνουν χορτάτο και ίσως να σε κάνουν να ζητήσεις και επιδόρπιο.
Η μόδα των ταινιών με πρωταγωνιστές αδηφάγα zombies ξεκινάει επισήμως από τα τέλη του '60 με την ταινία "Night of the Living Dead" (1968) και σκηνοθέτη φυσικά τον πατέρα τους, George Romero.  Η αλήθεια είναι οτι από τότε μέχρι και σήμερα οι ιστορίες με zombies και άλλα τέτοια συμπαθή πλάσματα αποτελούν αναμφισβήτητα από τις πιο εμπορικές, οχι μόνο στο τομέα των ταινιών, αλλά και των games αφού πλέον θεωρείται σχεδόν αδιανόητο να μην υπάρχει έστω και μια χούφτα από δαύτα σε κάθε παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του.  Αναλόγως και η ποικιλία των zombies έχει επεκταθεί και πλέον είναι πολύ εύκολο να τα βρεις σε διάφορες μορφές και είδη: αργά zombies, γρήγορα, έξυπνα, ηλίθια, εξωγήινα zombies, zombies που κατέληξαν έτσι από επιθετικούς ιούς, απροσδιόριστα πλάσματα, streeper zombies και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου.  Παρόλα αυτά ελάχιστα είναι εκείνα που σε κάνουν να πορώνεσαι και να αγχώνεσαι την ίδια στιγμή τόσο πολύ όσο τα Nazi zombies.  Θες το αιματοκυλισμένο τους background, θες η υποβλητική τους στολή-ενδυμασία, θες το κόκκινο περιβραχιόνιο με την σβάστικα, αυτά τα zombies δεν αστειεύονται καθόλου και μπορούν με την ίδια ευκολία να κάνουν τα άντερά σου κοκορέτσι και να τινάξουν από την γερμανική τους αρβύλα τα κομμάτια του μυαλού σου που έχουν κολλήσει επάνω.  Μπλιαχ!


Την αλήθεια μου θα την πω.  Αν και δεν έχω παρακολουθήσει άλλη ταινία πέρα από αυτή με τους Ναζί να κλέβουν την παράσταση, μπορώ να πω με σιγουριά οτι αποτελεί την καλύτερη στο είδος της.  Η σύγχρονη σκηνοθεσία, τα χιονισμένα βουνά των Νορβηγικών τοπίων και η προσεγμένη εμφάνιση των γερμανικών στρατευμάτων, δημιουργούν άνετα την εντύπωση οτι σίγουρα μιλάμε για την πιο άρτια παρουσιασμένη ταινία με badass Nazi zombies.  Παλαιότερες προσπάθειες περιλαμβάνουν ταινίες όπως το "Shock Waves" (1977) και το "Zombie Lake" (1981) τα οποία για δικό τους καλό θεωρήθηκαν instant cult φιλμάκια που αν μη τι άλλο προκαλούν άφθονο γέλιο τόσο με την σκηνοθεσία, όσο και με τα εφέ που χρησιμοποιούν για να αποδώσουν τον...ναζιστικό τρόμο.  Φυσικά το να σκηνοθετείς μια ταινία το 2009 διαφέρει ριζικά σε σχέση με 30 χρόνια πριν, αλλά όποιος έχει τα μέσα κάνει πολλά.
Από πλευράς ερμηνειών η ταινία δε προσφέρει τίποτα, αλλά το καλό είναι οτι δεν είναι αυτό το ζητούμενο.  Ουρλιαχτά, αγωνιώδεις επιθανάτιοι ρόγχοι και ιαχές πολέμου παίρνουν την σκυτάλη και σε βάζουν στο κατάλληλο mood από νωρίς.  Ευφάνταστες οι σκηνές σύγκρουσης με τους στρατιώτες, ενώ και το γεγονός οτι οι νεαροί αποτελούν μελλοντικούς ιατρούς έχει την δική του σημασία, καθώς επισφραγίζει μια από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας.  Εδώ συναντάμε επίσης και έναν από τους καλύτερους θανάτους ατόμου από zombie ever στην πιο gory και απρόσμενη φάση του έργου.  Μάχιμοι τύποι και γκόμενες επιτυγχάνουν να εξολοθρεύσουν μπόλικα από αυτά τα κινούμενα πτώματα, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει ο αρχηγός του στρατεύματος, επιβλητικός και απόλυτα 'σάπιος' δεν αστειεύεται καθόλου με την φθαρμένη καπαρντίνα του, τα δερμάτινα γάντια και το στρατιωτικό πηλήκιο με τον κεντημένο αετό του Τρίτου Ράιχ.  Καθόλου όμως...


Πέρα από την ωραία σκηνοθεσία, ένα ακόμη θετικό είναι οι καλοφτιαγμένοι Γερμανοί στρατιώτες όπως μπορείτε να δείτε και από την παραπάνω φωτο.  Ωραίο μακιγιάζ, απόλυτα προσεγμένα ρούχα και πολύ κακό attitude, τους κάνει από τα καλύτερα zombies που υπάρχουν εκεί έξω.  Τρίτη και τελευταία εύστοχη και έξυπνη πινελιά της ταινίας είναι το μουσικό theme με το οποίο ξεκινάει και είναι το γνωστό σε όλους μας πλέον "In the Hall of the Mountain King" του Edvard Grieg. Τέλειο δέσιμο ταινίας-μουσικής τόσο τιτλικά (μιας που όλη η δράση συμβαίνει σε ένα κατάλευκο βουνό), όσο και συμβολικά, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι μουσική προμηνύει μόνο κακά μαντάτα όπως ακριβώς στο "Funny Games" και ακόμα πιο παλιά στο κλασσικό "M" του Fritz Lang.
Ευχάριστη έκπληξη εκ Νορβηγίας, το "Dead Snow" αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν να περνάνε καλά με ταινίες που χρειάζονται ένα ψάξιμο, αλλά που όταν όμως τις ανακαλύψεις γίνονται αμέσως η επόμενη πρόταση στο φίλο, τον αδελφό ή την παρέα σου.  Ή και την κοπέλα σου εάν έχει το ίδιο πρόβλημα με εσένα ; )




H TV ΣΗΜΕΡΑ....

NET: 00:30, Chasing Amy, με τους Ben Affleck, Joye Lauren Adams, Cassey Affleck.  Δυο φίλοι, σχεδιαστές comics συναντούν την Alyssa, επίσης σχεδιάστρια comic.  Ο ένας την ερωτεύεται παράφορα, αλλά ο κόσμος του 'καταστρέφετα' όταν μαθαίνει οτι εκείνη είναι...λεσβία!

Τσακώστε και το posteraki και have fun!























Cya!

3 σχόλια:

  1. Εντάξει, ξεπέρασες τον εαυτό σου!! Ανέβασες υπέρτατη ταινία. Zombies, ναζί και χιόνια. Τρελή καλτιά! Για παρέα και ποπ κορν πάλι (αν δεν τα βγάλεις)!! Αγαπημένη σκηνή: Όταν ένας φίλος δαγκώνεται και αποφασίζει να κόψει το χέρι του. Πολύ γέλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εεεε άμα ξέρεις από καλό κινηματογράφο φαίνεται! :P Η αλήθεια είναι οτι η ταινία είναι οτι καλύτερο για τους fan του είδους. Δική μου αγαπημένη σκηνή είναι η εξέλιξη της δικής σου αγαπημένης. Είδες που τελικά είναι χρήσιμο να σπουδάζεις Ιατρική; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχα! Αν και νομίζω ότι Ιατρική δεν είναι το μόνο. Χρειάζεται και μαραγκός, για να χειρίζεσαι πριόνια, αλυσοπρίονα, σφυριά, καλέμια, ή χασάπης για να ξέρεις από συκωταριές και αντεράκια!Αθάνατο είδος τα zombie movies (για την ακρίβεια απέθαντο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή