Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Pet Sematary: Freaky as hell!

Γεια σας και πάλι!  Πιο νωρίς σήμερα η ταινιούλα, γιατί έχω τα σεμινάρια το βράδυ και δε ξέρω αν θα προλάβω να γράψω όταν γυρίσω!.  Ταινία τρόμου σήμερα, από τα παλιά, την οποία δε νομίζω να την ξέρουν πολλοί.  Λογικά ούτε εγώ δε θα την ήξερα εάν δεν ήταν (για μια ακόμη φορά!) μεταφορά ενός βιβλίου του Stephen King, στην μεγάλη οθόνη.  Επίσης θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τα ελαφρώς 'καμμένα' titles που βάζω τις τελευταίες μέρες στα αγγλικά,  αλλά μου είναι δύσκολο να αποδόσω αυτό που θέλω να πω στα ελληνικά!.  Οπότε μέχρι να μου'ρθει πάλι η έμπνευση στα ελληνικα, θα ανεβαίνουν όπως μου'ρχονται τα αγγλικά titles! :) 


Το βιβλίο το διάβασα κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών (για εμένα μόνιμες διακοπές εδώ και πολύ καιρό, αλλά δε το λέμε!) και νομίζω πως είναι ένα από τα καλύτερα, πιο τρομακτικά και καταθλιπτικά βιβλία του King.  Αφού το τελείωσα είχα απομείνει να αναρωτιέμαι για πρώτη φορά (i know it's weird) τι στο καλό έχει μέσα στο κεφάλι του αυτός ο άνθρωπος!. Η ιστορία σε στοιχειώνει και είναι πέρα για πέρα τρομακτική.  Και το χειρότερο απ'όλα είναι οτι βασίζεται σε αληθινές εμπειρίες και πραγματικά γεγονότα, από τη ζωή του συγγραφέα...
Η οικογένεια των Creed, μετακομίζει σε ένα καινούργιο σπίτι, στο οποίο θα περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου ο Louis (Dale Midkiff), ο πατέρας την οικογένειας, να αναλάβει χρέη γιατρού, σε ένα κοντινό Πανεπιστήμιο.  Η ζωή τους μοιάζει πλέον ειδυλλιακή, αφού ζούν σε ένα όμορφο σπίτι, με ένα τεράστιο λιβάδι να απλώνεται πίσω από αυτό και ένα φιδογυριστό μονοπάτι, που προσδίδει την απαραίτητη γραφικότητα στην εικόνα.  Το μόνο που φαίνεται να διαταράσει την κατά τα άλλα ονειρική ζωή της οικογένειας, είναι ο μεγάλος και επικίνδυνος δρόμος που υπάρχει μπροστά από το σπίτι, ο οποίος αποτελεί παγίδα θανάτου με τα αμέτρητα φορτηγά που περνούν κάθε μέρα.  Όταν μια μέρα η γάτα της οικογένειας χτυπηθεί θανάσιμα από ένα από τα φορτηγά, τότε ο Louis θα μάθει τα πάντα για το νεκροταφείο των ζώων στο οποίο οδηγεί το μονοπάτι.  Θα μάθει τα πάντα και από την καλή, αλλά και από την ανάποδη...
Αρχικά πρέπει να πω οτι η ταινία είναι μια από τις καλές μεταφορές βιβλίου, αφού τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα εμφανίζονται στην ταινία.  Επίσης νομίζω οτι είναι μια από τις πιο δύσκολες ταινίες, που έχω παρακολουθήσει ποτέ.  Υπάρχουν σκηνές που υπονοούν τρομέρα πράγματα και σκηνές που δείχνουν ξεκάθαρα, εξίσσου τρομερά πράγματα.  Ο τρόμος είναι έκδηλος σε όλη τη διάρκειά της και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την αρχή, οδηγείται σε μια απίστετυη έκρηξη στο τέλος.  Αν και το πρώτο μισάωρο λειτουργεί κυρίως με έναν τρόπο που προσπαθεί να σε βάλει σε ένα κατάλληλο mood και να σε προετοιμάσει για την φρίκη της συνέχειας, είναι εντούτοις γεμάτο με στοιχεία που σου προκαλούν απέχθεια και μια αδιόρατη ανησυχία, οτι κάτι κακό θα συμβεί.  Κάτι πολύ κακό, το οποίο και τελικά συμβαίνει, αλλά δε θέλω να σας πω περισσότερα γι'αυτό καθώς θα προδόσω το καλύτερο ίσως κομμάτι της ταινίας.  Όσο για το τι βλέπουμε από την μέση περίπου, μέχρι και το τέλος, αυτό δε το συζητώ καν, αφού είδα και άκουσα πράγματα που με φρίκαραν πραγματικά!.
Εννοείται πως αποπνέει αυτή την αίσθηση του παλιού, που αγαπώ κυρίως στα θρίλερ και τις ταινίες τρόμου.  Οπότε το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε αυτή τη ταινία.  Στα θετικά της έχω να βάλω την απίστευτα ζοφερή ατμόσφαιρα που δημιουργείται, το σκηνικό στο οποίο εκτυλλίσεται όλη η δράση, καθώς και τις ερμηνείες του φιλικού, γείτονα των Creed, Jud (Fred Gwynne) και του μικρούλη γιου της οικογένειας, Cage (Miko Hughes) που είναι φοβερός και τρομερός, καθώς κατάφερε να υποδυθεί τέλεια τον ρόλο του, σε ηλικία μόλις 3 ετών!.  Ο ρόλος του Cage είναι ο ρόλος κλειδί για όλη την ταινία και θα αρκεστώ να σας πω οτι αυτό το παιδί ήταν αποκάλυψη στην ταινία, για διάφορους λόγους.  Τόσο καλούς, όσο και....πολύ πολύ κακούς.  Επίσης η ταινία έχει ίσως ένα από τα πιο αποκρουστικά ανθρώπινα πλάσματα που έχω δει ποτέ μου.  Ονομάζεται Zelda και υποδύεται τον ρόλο της άρρωστης αδελφής της μητέρας, η οποία πέθανε σε μικρή ηλικία από κάποια εκφυλιστική ασθένεια.  Πραγματικά νομίζω οτι ο τρόμος που μου προκάλεσε αυτό το 'πράγμα' δεν περιγράφεται με λόγια!.  Δείτε το και θα καταλάβετε.  Στα αρνητικά το μόνο που βρήκα είναι η ερμηνεία του πατέρα, ο οποίος είναι ξύλινος, άδειος από συναισθήματα και λειτουργεί τελείως διεκπαιρεωτικά, απλά και μόνο λέγοντας τις ατάκες του και χωρίς να τις αισθάνεται πραγματικά.  Βρήκα τραγική την ερμηνεία του ηθοποιού, η οποία θεωρώ οτι αν ήταν καλύτερη, θα είχε απογειώσει εντελώς την ταινία.
Την προτίνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να δει μια καλή ταινία τρόμου που θα του αφήσει αξέχαστες στιγμές.  Θα σας έλεγα μάλιστα να διαβάσετε και το βιβλίο εάν μπορείτε, μιας που είναι εξίσου καλό (αν οχι καλύτερο) από την ταινία.  Υπάρχει ένα βασικό γεγονός γύρω από το οποίο περιστρέφεται όλη η ταινία, το οποίο σε περίπτωση που αναρωτηθείτε όταν την δείτε, γιατί δε σας το είπα, είναι γιατί πολύ απλά δεν θέλω να χαλάσω την 'έκπληξη'.  Για τον ίδιο λόγο δεν θα βάλω και το traileraki της.  Νομίζω οτι όποιος την δει κατευθείαν χωρίς να μάθει για το σημαντικό κομμάτι που εσκεμμένα παρέλειψα, θα την απολαύσει ακόμα περισσότερο.  Εγώ την βρήκα τρομακτικά απολαυστική ;).

TRIVIA
  • O Stephen King κάνει μια cameo εμφάνιση στην ταινία (όπως συνηθίζει να κάνει στις περισσότερες μεταφορές των βιβλίων του), ως...κύρηκας στη σκηνή μιας κηδείας στην ταινία.
  • Η ιδέα για την γάτα που σκοτώνεται, ήρθε στον King όταν στην πραγματικότητα η γάτα της κόρης του σκοτώθηκε από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, στον δρόμο μπροστά από το σπίτι τους.  Μάλιστα τα ακριβή λόγια που είπε η κόρη του όταν πέθανε η γάτα της, έχουν μεταφερθεί αυτούσια στην ταινία, να τα λέει η μικρή κόρη Ellie, της οικογένειας.
  • Ο ρόλος της Zelda παίχτηκε από έναν άντρα, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρούν μια γυναίκα τόσο αδύνατη, όσο απαιτούνταν για τον ρόλο!.
  • Ο -θεός!!- Bruce Campbell ήταν η πρώτη επιλογή, για τον ρόλο του πατέρα!  (Πόσο άδικη είναι η ζωή μερικές φορές!!).
  • Τον γάτο της οικογένειας Church, τον υποδύθηκαν 7 διαφορετικές γάτες, η καθεμιά από τις οποίες, είχε μάλιστα εκπαιδευτεί προκειμένου να κάνει διαφορετικά πράγματα από τις υπόλοιπες μπροστά στην κάμερα!.
(Πηγή IMDB)


H TV ΣΗΜΕΡΑ....

ANT1: 21:00, Minority Report, με Tom Cruz, Kollin Farrel.  Εντυπωσιακή μελλοντολογική (αν οχι και τόσο πια) περιπέτεια.  Οι άνθρωποι πλέον μπορούν να προλαμβάνουν τα εγκλήματα πριν αυτά συμβούν.  Τι γίνεται όμως όταν κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό για να 'σκηνοθετήσει΄ έναν ψεύτικο φόνο και να παραπλανήσει την αστυνομία;

Alpha: 23:00, Kαρδιές στην Ατλαντίδα, με τον Antonny Hopkins.  Βασισμένο σε βιβλίο του Stephen King :P.  Η ζωή ενός αγοριού αλλάζει για πάντα, όταν στην ζωή του εμφανίζεται ξαφνικά ένας μυστηριώδης άντρας...

Χαιρετώ!!

4 σχόλια:

  1. τελεια! Την βαζω στην λιστα μου για σαββατο αμεσως!
    Λατρευω τα cult θριλερακια που κτυπανε στην ψυχολογια σου περισσοτερο παρα στο ωμο σπλατερ.

    ΥΓ.Συγχαρητηρια και για τις ενημερωσεις για αξιολογες ταινιες στην TV. Νομιζω οτι κανεις λειτουργημα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eeeeeela na sai kala!! Xairomai apisteuta otan vlepw oti aresoun oi tainioules p anevazw, gt pragmatika to kanw me megalh xara k agaph! Thanx :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to meraki pragmatika fenete se ka8e parousiash sou!
    8a se proetrepa na to psakseis kai sta sobara gia kritikos afou sou aresei toso kai to kaneis toso kala!
    stin telikh pisteyw oti kai kati sto ekswteriko 8a ebriskes...ma kai sta agglika h pena sou pisteyw 8a skizeis episis;)
    anyway!
    otan exeis xrono 8a htan wrea na eblepa kai tin apopsh sou gia to children of corn:)
    metafora apo stephen king einai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Na sai kala!! Makari na pane ola kala k na mporesw na kanw kati me auto,giati eilikrina to agapw polu! 8a anevoun k alles tainies apo King, so stay tuned! ;) Thanx gia thn protimhsh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή