Στα δικά μας τώρα. Σήμερα η ταινιούλα μας λέγεται, The Believer και είναι μια κοινωνικού τύπου κυρίως ταινία. Πρωταγωνιστής είναι ο Ryan Gosling στον ρόλο ενός νεαρού νεο-ναζί, οπού πραγματικά δίνει για μια ακόμη φορά 'ρέστα' με αυτόν τον ρόλο. Για να πω την αλήθεια μου, ήμουν αρχικά λιγάκι διστακτική ως πρός το τι καινούριο θα είχε να μου δώσει η ταινία αυτή, μιας που οτιδήποτε έχει να κάνει με νεο-ναζί, ρατσισμό και αντισημιτισμό στο φουλ, έχει περάσει μέσα στο μυαλό μου μόνο με μια ταινία. American History X. Οπότε όταν διάβασα και λίγο το story του Βeliever, θεώρησα οτι δεν θα είχε και μεγάλη διαφορά, από την εκπληκτική ταινία του Norton. Εξάλλου προβληματίστηκα και λίγο, καθώς χρονολογικά είδα οτι πρώτα είχε κυκλοφορήσει το American History X και μετά από δυο χρόνια, βγήκε και η ταινία με τον Gosling. Τελικά υπάρχει ένα στοιχείο που κάνει όλη τη διαφορά και που ουσιαστικά γύρω από αυτό περιστρέφεται και ολόκληρη η ταινία. O Gosling υποδύεται τον Danny Ballint έναν νεαρό νεο-ναζί, που όμως είναι στην πραγματικότητα Εβραίος. Το απίθανο αυτού του οξύμωρου σχήματος, είναι οτι ο νεαρός είναι παθιασμένος και πιστεύει ακράδαντα στην αρεία φυλή και την ανωτερότητα της νεο-ναζιστικής νεολαίας. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 αποκαλύφθηκε οτι ένα μέλος της ΚΚΚ ήταν στην πραγματικότητα Εβραίος. Την αποκάλυψη έκανε έναν δημοσιογράφος των New York Times.
Η ταινία δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ στην αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του Danny από τον δημοσιογράφο, όσο στην ψυχολογική του διάθεση και τη σταδιακή μετάπτωση του πρωταγωνιστή. Το γεγονός οτι έχει απαρνηθεί ουστιαστικά την καταγωγή του, και ανήκει πλέον στην ομάδα των 'ορκισμένων εχθρών' των Εβραίων, δηλαδή της ίδιας του της οικογένειας. Και μόνο το γεγονός αυτό, αποτελεί από μόνο του μια εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική κατάσταση γι'αυτόν που το βιώνει. Ουσιαστικά μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιεί το τι κάνει τόσο στους άλλους, αλλά κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό, είναι τόσο φανατισμένος με την ιδέα του νεο-ναζί, ώστε φτάνει στο σημείο ακόμα και να σκεφτεί να σκοτώσει Εβραίους, προς παραδειγματισμό και προειδοποίηση των υπολοίπων αυτής της 'φάρας'. Δε θα μπορούσε λοιπόν, παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο όλη αυτή η κατάσταση που βιώνει ο ήρωας ανάμεσα στους δυο κόσμους. Αυτόν από τον οποίο προέρχεται και αυτόν τον οποίο ο ίδιος επέλεξε.
Ο Ryan Gosling αποδίδει εξαιρετικά το πορτραίτο του νεαρού νεο-ναζί. Από την αρχή μέχρι και το τέλος τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις του αλλάζουν, αρχίζει να συνειδητοποιεί πράγματα και να προσπαθεί να αλλάξει εσωτερικά. Είναι μια διεργασία που τον ακολουθεί κυρίως από τη μέση της ταινίας και μέχρι το εξαιρετικό για εμένα τέλος της. Στην αρχή είναι σκληρός, τρομερά ρατσιστής, απόλυτος και γενικά λειτουργεί κάπως ως ο τρόμος και ο φόβος των Εβραίων, γεγονός που τον καθιστά πρότυπο μέσα στους κόλπους των νεο-ναζί και των διάφορων οργανώσεων που τους υποσητρίζουν. Με την ικανοτητά του να εκφράζεται και να μπορεί να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους (μμμ τι μου θυμίζει αυτό;) πετυχαίνει να γίνει το νούμερο ενα πιόνι των ρατσιστικών οργανώσεων, προκειμένου να καταφέρουν να προσυλλητήσουν στην τελική άτομα, βάση των ιδεών τους. Πραγματικά ο Gosling σε χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά με την ερμηνεία του και δε σε αφήνει να αποφασίσεις αν τελικά τον λυπάσαι, τον σιχαίνεσαι, τον συμπαθείς, ή όλα αυτά μαζί ταυτόχρονα. Είναι ένας άνθρωπος που τα δίνει όλα και παρά το περιορισμένο budget της ταινίας, καταφέρνει να σε κερδίσει από την πρώτη της κιόλας σκηνή. Τρομακτικός, συνταρακτικός, σαγηνευτικός, τρελός, δινει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και πετυχαίνει...διάνα!.
Δείτε την γιατί πραγματικά η ερμηνεία του είναι από αυτές που θα σας μείνει για πολύ καιρό στο μυαλό. Όπως και το τρομερό και διπλά νοηματικό τέλος της ταινίας. Απλά εκπληκτική, μέσα στην απλότητά της...
http://www.youtube.com/watch?v=YJl6N4ygJ8c
- Εξαιτίας του μικρού budget η ταινία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για διάφορους χώρους, οπού έπρεπε να γυριστούν οι σκηνές. Έτσι το συνεργείο ήταν αναγκασμένο να τις γυρνάει γρήγορα και συνεπώς πολλές σκηνές δεν επιδέχονταν δεύτερο γύρισμα, σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά.
- Σε μια σκηνή ο Ryan Gosling βγάζει από ένα κουτί, ένα τετράδιο που γράφει στο εξώφυλλό του Notebook. Καρμικό θα έλεγε κανείς, μιας που μερικά χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούσε στην περίφημη πλέον, ιστορία αγάπης The Notebook, με την οποία έγινε γωνστός στο ευρύτερο κοινό και η οποία αποτελεί πλέον μια από τις καλύτερες ιστορίες αγάπης ever!.
(Πηγή IMDB)
Nothing good on tv, so maybe tommorow!
Bye bye till then! ;)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου