Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Room 237: So you think you know everything?

18ες Νύχτες Πρεμιέρας

Και εκεί που περίμενα πως και πως να ξεκινήσουν οι Νύχτες και να δω καμιά καλή ταινία, κατέληξα κατά έναν μυστήριο τρόπο να τρέφω τη μεγαλύτερη, μέχρι τώρα συμπάθεια, απέναντι στο ντοκιμαντέρ "Room 237", το οποίο εξερευνά διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο Stanley Kubrick, σκηνοθέτησε το "The Shining".
Περιττό να πω πόσο αδαής και πανάσχετη ένοιωσα, όταν είδα να ξετυλίγεται μπροστά μου ένα τεράστιο γαϊτανάκι πληροφοριών-άλλες, το ομολογώ, παρατραβηγμένες και άλλες, υπέροχα ψαρωτικές-σχετικά με τα κρυμμένα νοήματα, σύμβολα και hoaxes τα οποία ο Kubrick και το team του αποφάσισαν να βάλουν στη ταινία, προκειμένου να μας πουν τελικά, πολύ πιο σημαντικά πράγματα απ'οτι θα μπορούσαμε να φανταστούμε...


Πέρα λοιπόν από το γεγονός οτι α) θέλω αυτή την αφίσα για το δωμάτιό μου...χθες αν γίνεται και β) επειδή δε προλαβαίνω να ανεβάσω ταινία λόγο του τρεξίματος με το φεστιβάλ, είπα να μη σας αφήσω παραπονεμένους, αλλά να γνωστοποιήσω και σε όσους δε το ξέρουν ακόμα, αυτό το άκρως ενδιαφέρον-2ωρο κοντά-ντοκιμαντέρ, προκειμένου να ξέρετε τι πρέπει να περιμένετε όλοι εσείς οι κιουμπρικοί fans, αλλά και μη.
Το όλο θέμα έχει να κάνει με μερικούς τύπους που έχουν εντρυφήσει πάνω στη συγκεκριμένη ταινία, και οι οποίοι με διάφορα voice overs, διηγούνται αυτά που έχει προσέξει καλύτερα ο καθένας τους, μέσα στο φιλμ.
Αυτό για το οποίο πρέπει να σας προειδοποιήσω, είναι πως πρέπει να έχετε το μυαλό σας ανοιχτό, μιας που θα ακούσετε πράγματα τα οποία θα κάνουν το σαγόνι σας να πέσει.  Από το πως ο Kubrick γύρισε τη Λάμψη προκειμένου να γνωστοποιήσει μέσω διαφόρων στοιχείων, την εμπλοκή του στα κατασκευασμένα video και φωτογραφίες της προσελήνωσης του Apollo 11(!!), μέχρι και το οτι η ταινία ήταν επί της ουσίας μια έμμεση αναφορά, σε ένα γεγονός που είχε αναστατώσει πολύ το μυαλό του ιδιοφυούς σκηνοθέτη (λέγεται οτι το ΙQ του έφτανε το 200): το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί.
Όπως και να το αντιμετωπίσετε, το "Room 237" βρίθει συμβόλων και σημειολογικών προσεγγίσεων που αφορούν τη ζωή, τον θάνατο, το σύμπαν και οτι άλλο βάλει το μυαλό σας.
Μέσα από διαρκή πλάνα της ταινίας που επεξηγούν αυτά που ακούγονται από τους ομιλητές, αλλά και πλάνα άσχετα με αυτή, που λειτουργούν περισσότερο συμπληρωματικά του όλου feeling που αποπνέει, παίρνεις μια αποσβολωτική γεύση, όσον αφορά τα μυστήρια του Outlook Hotel, του Room 237 και όλων των άλλων περίεργων συμβάντων που έλαβαν χώρα εκεί.
Θα δεις επίσης τον λόγο για τον οποίο ο King αφόρισε τελικά τη 'μεταφορά' του βιβλίου του από τον Kubrick, και ένα σωρό άλλες τρελές ιδέες, που ακόμα και αν στέκουν οι μισές μόνο από αυτές, το πράγμα γίνεται αυτομάτως, πολύ πιο ενδιαφέρον...
Όσοι λοιπόν αρέσκεστε σε θεωρίες συνωμοσίας και αγαπάτε το έργο του Kubrick (στο οποίο έτσι κι αλλιώς ποτέ και τίποτα δεν ήταν φτιαγμένο τυχαία), τότε δεν έχετε παρά να περιμένετε λίγο την κυκλοφορία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ και πιστέψτε με θα περάσετε...'λαμπρά'.



Και τσιμπήστε και ένα ακόμη μονόωρο ντοκιμαντέρ, το οποίο εξαντλεί όλα τα αποκρυφιστικά μηνύματα, σχετικά με το οτι ο Kubrick αποτέλεσε τον μέγα δημιουργό πίσω από τις εικόνες της άφιξης του Apollo 11 στη Σελήνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου