Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2: An epic ending...

NEW ARRIVAL


Καλημέρα καλημέρα σε όλους!  Καιρός να βάλουμε και καμιά καινούρια ταινία, γιατί απ'ότι φαίνεται θα με κυνηγάτε στο τέλος και θα έχετε και δίκαιο.  Λοιπόν σήμερα δε θα μπορούσα να ανεβάσω άλλη ταινία από τον πολυαγαπημένο μας Harry, μιας που με το δεύτερο part κλείνει ουσιαστικά το φαινόμενο Harry Potter, το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και έσπασε κάθε ρεκόρ στο box-office, καθιστώντας την ταινιακή επταλογία, την πιο κερδοφόρα σειρά ταινιών που έγινε ποτέ.  Ένα ταιριαστό τέλος, σε μια καλοδουλεμένη, μαγική ιστορία που ξεκίνησε από το μηδέν και απέκτησε φανατικούς αναγνώστες και θεατές σε όλον τον κόσμο.  The end is here...


Το ταξίδι φτάνει στο τέλος του.  Ο Harry (Daniel Radcliffe), ο Ron (Rupert Grint) και η Ερμιόνη (Emma Watson) καλούνται να βρούν όλους τους εναπομείναντες Πεμπτουσιωτές που εμπεριέχουν τα θραύσματα της ψυχής του Voldemort (Ralph Fiennes) και να τα καταστρέψουν, πριν ο ΄Αρχοντας του Σκότους καταφέρει το θανάσιμο πλήγμα του στον Harry.  Το Hogwarts βρίσκεται μπροστά από την μεγαλύτερη απειλή, με τις ορδές των Θανατοφάγων να το περικλείουν και να απειλούν κάθε μαθητή και κάθε καθηγητή που βρίσκεται πλέον παγιδευμένος μέσα στο κάστρο.  Η παρέα του Harry θα πρέπει να πολεμήσει με όσα μέσα διαθέτει προκειμένου να σώσει τα αγαπημένα της πρόσωπα, αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές...
Ο σκηνοθέτης David Yates επιστρέφει για μια ακόμη φορά με την τελευταία ταινία του Potter, μιας που έχει αναλάβει χρέη προσωπικού σκηνοθέτη, ήδη από το "Harry Potter and The Order of the Phoenix" (2007).  Εδώ στην τελευταία του δουλειά (η οποία δεν είναι ακριβώς τελευταία, μιας που το part 2 ήταν κομμάτι του part 1, απλά αποφασίστηκε να παιχτεί μόνο του προκειμένου να υπάρξει πιστότερη απόδοση των βιβλίων, περισσότερα κέρδη φυσικά και γενικότερο τζέρτζελο).  Παρόλα αυτά σίγουρα το κλείσιμο της σειράς αποτελεί ένα ιδανικό τέλος που κατά γενική ομολογία θα αρέσει στους αναγνώστες των βιβλίων, αλλά ίσως οχι και τόσο σε όσους έχουν δει απλά τις ταινίες.  Εάν δεν έχετε διαβάσει ακόμα τα επτά βιβλία του Harry, θα σας συνιστούσα να το κάνετε.  Αξίζει τον κόπο...


Από σκηνοθετικής πλευράς ο Yates έχει φτιάξει ένα ατμοσφαιρικό, γρήγορο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.  Οι ισορροπίες γλυκανάλατων, συναισθηματικών σκηνών και full δράσης, είναι πολύ καλές και ο θεατής απολαμβάνει ένα γεμάτο δυωράκι από εξοστρακιζόμενα ξόρκια, μπόλικες μάχες...ραβδί με ραβδί και αρκετή δόση μοχθηρίας από τον φιδομούρη μάγο.
Το πραγματικά διαφορετικό σε αυτή τη ταινία είναι οτι πλέον το Hogwarts αποτελεί έναν χώρο απειλητικό, σκοτεινό, έναν χώρο βίαιων θανάτων και αμέτρητων συγκρούσεων.  Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον το αγαπημένο σχολείο των μαθητών δεν προσφέρει καμία προστασία.  Όλα είναι μαύρα και η κατάσταση ολοένα δυσκολεύει.  Μέσα από χρυσαφιά ξόρκια προστασίας, αγαλμάτινους φρουρούς-πολεμιστές και το απαραίτητο πείσμα από τους καλούς μάγους, η ώρα για την υπέρτατη μάχη έχει φτάσει και ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε γωνιά.


Μη περιμένετε πάλι φοβερές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό cast καθώς ο Radcliffe είναι χωρίς αμφιβολία από τους πιο ελαφρώς ατάλαντους, νέους ηθοποιούς που έχω δει, αν και οι υπόλοιποι στέκονται σχετικά αξιοπρεπώς στο πλευρό του.  Προσωπική μου προτίμηση από πλευράς ερμηνειών είναι η καθηγήτρια Mc. Gonagall (Magie Smith) η οποία είναι πάντα επιβλητική και συμπαθής, ο φυσικά θεός Alan Rickman ως Severus Snape, ο οποίος επιτέλους δικαιώνεται στο τελευταίο μέρος, αλλά βέβαια και ο Fiennes ως σατανικός Voldemort, στον πιο απολαυστικό ρόλο που πρέπει να είχε μέχρι τώρα στην καριέρα του.
Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθώ σε ένα ακόμα θετικό γεγονός της ταινίας: κρατήθηκε όσο πιο κοντά μπορούσε στο original story του βιβλίου και αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Σίγουρα μέσα σε ένα δύωρο κάποια πράγματα που με μεγάλη διεξοδικότητα παρουσιάζονται στον γραπτό λόγο, λείπουν από εδώ, όμως είναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο ολοκληρωμένες προσπάθειες παρουσίασης του Harry Potter στην μεγάλη οθόνη και αυτό δυστυχώς είναι κάτι που μπορεί να αναγνωριστεί μόνο από όσους ξέρουν τα βιβλία.  Παρόλα αυτά αποτελεί όπως και να το κάνουμε ίσως την καλύτερη επιλογή για καλοκαιρινό, blockbuster σινεμαδάκι.


Εντύπωση μου έκανε (θετική πάντα) η επιστροφή σε σκηνικά παλαιότερων ταινιών όπως στην-καλύτερη κατ'εμέ- μεταφορά βιβλίου, αυτή της Κάμαρας με τα Μυστικά, αλλά και η επιστροφή έστω και για λίγο χαρακτήρων που είχαμε επίσης απολαύσει στις προηγούμενες ταινιούλες, όπως την περίεργης καθηγήτριας Τρελόνι.
Η ελπίδα, η αγάπη, η φιλία, η οικογένεια αποτελούν για μια ακόμη φορά τα πανίσχυρα όπλα που έχει στο πλευρό του ο νεαρός μάγος, και ουσιαστικά τα βιβλία και οι ταινίες φαίνεται να πραγματεύονται ακριβώς αυτό.  Πως δηλαδή κανείς είναι τελικά πανίσχυρος ακόμα και απέναντι στην πιο μαύρη μαγεία, όταν έχει πλάι του ανθρώπους που αγαπάει και τον αγαπούν.  Μπορεί να ακούγεται αρκετά γλυκανάλατο και κλισέ, αλλά ας μη ξεχνάμε οτι πρόκειται ουσιαστικά για μια παιδική ιστορία, με εφηβικές και τελικά ενήλικες προεκτάσεις.
Καλοφτιαγμένο αποτέλεσμα, μπόλικες στιγμές αγωνίας, θρήνος για τους νεκρούς, αλλά και κλασσικές Ρον-ίστικες ατάκες, αναμνησιακές εικόνες που δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και μια σειρά από ανατροπές συνθέτουν το επικό τέλος, μιας εξίσου επικής ιστορίας που είτε το θέλουμε, είτε οχι έγραψε την δική του ιστορία.  Αξιοσημείωτη στιγμή: τα 19 χρόνια μετά που βλέπουμε στο τέλος.  Αφορμή για πολλά γέλια ; )  Δείτε την και ετοιμαστείτε για δράση, φαντασμαγορικά σκηνικά και όσο πρέπει δόσεις από συναίσθημα και υπαρξιακές κουβέντες.

http://www.youtube.com/watch?v=_EC2tmFVNNE&feature=fvst


Δεν έχουμε triviakia όσο περίεργο κι αν φαίνεται!


H TV ΣΗΜΕΡΑ....


STAR: 22:00, Michael Clayton, με τους George Clooney, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Sydney Pollack.  Ο Clayton-Clooney θα τρέχει και δε θα φτάνει...

Σας περιμένω αύριο για το volume 2 από favorite movie quotes!  

Υ.Γ:  Με πήρε λίγο το βράδυ σήμερα οπότε ξεχάστε το καλημέρα καλημέρα, και κρατήστε το καλησπέρα, καλησπέρα! Τσιουυυ

3 σχόλια:

  1. ημουνα νιος και γερασα που λενε WinRy...στη πρωτη ταινια πηγαινα πρωτη γυμνασιου 13-και τωρα 23(τρομακτικο αν το σκεφτεις...πωε περναν τα χρόνια :p)Η αλήθεια είναι οτι εχω χασει επεισοδια..εχω δει τις 3 πρωτες ταινιες.αρα πρεπει να προηγηθει ενας μαραθωνιος Harry Poter πριν δω την τελευταια...πάντως σκοπευω να την δω, με επεισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ακριβώς συζητούσα με φίλους χθες! Πότε ήταν που ξεκινήσαμε να βλέπουμε Harry και κατέληξαν να περάσουν 10 χρόνια! Είναι πολύ περίεργο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμένα με ξέρεις!σου είπα όλα μου τα σχόλια καθώς βλέπαμε την ταινία..παρόλαυτά, το μόνο που θα ξαναδηλώσω είναι ότι πάντα αγαπούσα τον Snape και βλέποντας την ταινία με ικανοποίησε πολύ ο τρόπος που προέβαλαν την μικρή του ιστορία.. Όσο για το σύνολο, περιείχε ακριβώς ό,τι ήθελα να δω. Ένα όμορφο τέλος σε μία όμορφη ιστορία! (για τους λάτρεις του βιβλίου πάντα, μια που όσοι είδαν μόνο τις ταινίες ίσως και να μην την αξιολογήσουν έτσι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή