Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Le Nom de gens: So make love, not war!

NEW ARRIVAL


Καλημέρα, καλημέρα!  Πέμπτη σήμερα και βγαίνουν καινούριες ταινίες στις αίθουσες, με το "Hangover 2" να αναμένεται από τους περισσότερους από εμάς.  Απ'οτι διάβασα γενικά από'δω κι από'κει οι απόψεις διίστανται, αλλά όπως και να'χει είναι μια καφροκωμωδία που όλοι μας θα δούμε, για να ζήσουμε και πάλι τις επικές στιγμές που μας πρόσφερε και η πρώτη, με τον fat Jesus και όλη την παλιοπαρέα.  Όταν λοιπόν την δείτε και ηρεμήσετε, τσεκάρετε και την σημερινή ταινιούλα που θα σας προτείνω, μιας που και new arrival είναι και πολύ καλή.  Le Nom des gens...



O Arthur Martin (Jacques Gamblin) είναι ένας σοβαρός σαραντάρης, με μια στρωμένη δουλειά και ο τύπος του ανθρώπου που δε του αρέσει να ρισκάρει.  Μια μέρα και με εντελώς αναπάντεχο τρόπο θα μπει στη ζωή του η Bahia Benmahmoud (Sara Forestier), μια ατίθαση νεαρή ακτιβίστρια, η οποία συνηθίζει να κοιμάται με τους πολιτικούς της αντιπάλους προκειμένου να αλλάζει τα πολιτικά τους πιστεύω!  Ο Arthur θα χάσει το μυαλό του με την πιτσιρίκα Bahia και τελικά θα συνειδητοποιήσει οτι αυτά που τους ενώνουν, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν...
Η ταινία του Michel LeClerc είναι ένα είδος κομεντί/κωμωδίας, που παρουσιάζει όμως ένα εναδιαφέρον λόγω περιεχομένου.  Μη περιμένετε να δείτε χαζορομαντικούς ήρωες ή χιλιοπαιγμένα σενάρια του τύπου 'νεαρή κοπέλα κοιμάται με τον γκόμενο της καλύτερης της φίλης' και τα σχετικά.  Το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας είναι αρκετά έξυπνο και καταφέρνει με έναν πολύ ωραίο τρόπο να ενώσει δυο κόσμους που βασικά φαίνονται ξένοι: την πολιτική και το sex.  Η Bahia είναι (παραείναι βασικά :P ) μια φιλελεύθερη τύπισσα, η οποία κάνει μότο της ζωής της την φράση "Make Love, Not War".  Κυκλοφορεί ημίγυμνη (ενίοτε και γυμνή), ελευθερώνει καβουράκια που πάνε για μαγείρεμα, στη θάλασσα και χαρακτηρίζεται από ένα χίπικο ύφος και τρόπο ζωής.  Από την άλλη πλευρά ο Arthur που είναι και κομματάκι μεγάλος γι'αυτήν, είναι μετρημένος και ολίγον μουρτζούφλης και ζει μια οριοθετημένη αρκετά ζωή, χωρίς εκπλήξεις και απρόοπτα.  Φυσικά από τη στιγμή που συναντάται με την πρωταγωνίστρια, όλος ο κόσμος του έρχεται τούμπα και ανακαλύπτει τις πραγματικές χαρές της ζωής.


Ο τρόπος με τον οποίο έχει στήσει την ταινία του ο LeClerc καταφέρνει να εξισορροπήσει τα πράγματα έτσι ώστε η ζυγαριά να μη γύρει ούτε προς την πλευρά της πολιτικής, ούτε προς την πλευρά μιας ακόμη σχεσιακής, βαρετής ταινίας.  Το έξυπνο της υπόθεσης είναι οτι βάζει και τους δυο ήρωές του να αποτελούν άτομα που πολλές φορές αντιμετωπίζουν την κοινωνική περιθωριοποίηση, καθώς η Bahia είναι μισή αλγερινή, μισή γαλλίδα, ενώ ο Arthur είναι εβραίος.  Κάτω λοιπόν από μια κοινή 'σκεπή' ξεκινούν μαζί και...όπου τους βγάλει.  Έχοντας και οι δυο στην πλάτη τους ένα παρελθόν που τους στιγματίζει στην τωρίνη τους ζωή, με την μεν Bahia να είναι περήφανη για την ιστορία της, τον δε Arthur οχι και τόσο,  ο LeClerc μας δίνει ένα μίγμα κοινωνικοπολιτικής κριτικής της σύγχρονης Γαλλίας, υπό το πρίσμα ενός ζευγαριού.  Δε σου πετάει στεγνά γεγονότα της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, με ξύλινο λόγο και ακόμα πιο ξύλινη σκηνοθεσία.  Ίσα ίσα πρωτοτυπεί μέσα από την παρουσίαση δεξιών, αριστερών, φιλελεύθερων, οικολόγων, χίπιδων-τα πάντα- μέσα από την οπτική ματιά των δυο πρωταγωνιστών, όσο αυτοί βρίσκονται σε σχέση μεταξύ τους.  Η Forestier μάλιστα το πάει και ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιόντας το sex ως όπλο για να αλλάζει την πολιτική κατεύθυνση των αντιπάλων της, και νοιώθοντας οτι με τον τρόπο αυτό καταφέρνει και κάνει μια επανάσταση, μια αλλαγή στον δικό της και τον κόσμο γενικότερα.


Η σκηνοθεσία καθεαυτή του LeClerc είναι έξυπνη και ενδιαφέρουσα.  Χωρίς να ακολουθεί μια αυστηρή συνοχή, επικεντρώνεται αρκετές φορές σε αποσπασματικά κομμάτια από την παιδική ηλικία των πρωταγωνιστών, αλλά και τα νεότερα χρόνια των γονιών τους.  Ωραίο εύρημα βρήκα το γεγονός οτι σε κάποιες στιγμές ο έφηβος Arthur 'εμφανίζεται' στην παρούσα ζωή του ενήλικου εαυτού του ως συμβουλάτορας για διάφορα θέματα, και κυρίως για την σχέση του με την Bahia..Οι εναλλαγές της ασπρόμαυρης και έγχρωμης εικόνας είναι επίσης παρούσες για να δηλώνουν την μετάβαση από το παρελθόν, στο παρόν.  Σε αρκετές σκηνές που το χρώμα μοιάζει σχεδόν καμένο, τονίζεται διαρκώς η ερωτική σχέση του ζευγαριού και όλη αυτή η παραζάλη του έρωτα, οπότε αποτελεί και αυτό ένα ενδιαφέρον παιχνίδι χρωμάτων και εικόνας.
Σε γενικές γραμμές είναι μια γρήγορη και ευχάριστη ταινία, που εκτυλίσεται με φόντο διάφορες πόλεις της Γαλλίας και ένα πολυποίκιλο, κοιωνικό περιβάλλον.  Έξυπνο σενάριο, όμορφη σκηνοθεσία και αρκετά συμπαθητική, είναι μια ταινία που βλέπεται με ευχαρίστηση και σίγουρα θα αρέσει σε όποιον την προτιμήσει.
Ξεκινάει να παίζεται από σήμερα στους κινηματογράφους.

http://www.youtube.com/watch?v=Z9maqVS-6ZE&feature=relmfu

TRIVIA
  • Σκηνοθετημένη σε 8 εβδομάδες.
  • Ο σκηνοθέτης Michel LeClerc αναφέρει οτι σκηνοθετικά επιρέαστηκε από τις ταινίες "Annie Hall" (1977) και "Radio Days" (1987) του Woody Allen.
  • Αρχικά ο ρόλος της Bahia είχε γραφτεί έχοντας ως πρότυπο μια αραβική Marilyn Monroe.  Αργότερα οι παραγωγοί είχαν τέτοιο πρόβλημα στο να βρούν μια ηθοποιό με νοτιοαφρικανικές ρίζες, ώστε αναγκάστηκαν να ξαναγράψουν τον ρόλο, έχοντας στο μυαλό τους την Forestier.
(Πηγή IMDB)


H TV ΣΗΜΕΡΑ....

STAR: 21:00, 300, με τους Gerard Butler, Lena Headey.  Ακόμη μια καλή μεταφορά graphic novel του Frank Miller.  This is Sparta λεμε!

MEGA: 01:30, Sillent Hill.  Μεταφορά του ομόνυμου video game στην οθόνη.  Mια μητέρα χάνει την κορούλα της και αναγκάζεται να την αναζητήσει σε μια φαινομενικά εγκαταλημένη και σκιαχτική πόλη-φάντασμα.  Σύντομα θα ανακαλύψει οτι δεν είναι ακριβώς μόνη της εκεί...

Αύριο έχουμε ψηφοφοριούλα, μη ξεχαστείτε!  Favorite movie with aliens για αύριο,so be here! : )

Adios!


2 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Άργησα όπως φαίνεται πολύ να δω την ταινία αλλά τελικά το έκανα και πέρασα υπέροχα! Συμφωνώ πολύ με όσα λες και εκπλήσσομαι ευχάριστα που ο σκηνοθέτης επηρεάστηκε από τον Allen!! Η ταινία μου άρεσε πολύ και κατάφερε να μου περάσει την τρέλα και τον ενθουσιασμό της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε λοιπόν! Μερικές από αυτές τις ταινίες περνούν από τις αίθουσες χωρίς να πτολάβει κανείς να τις πάρει χαμπάρι, και θεώρησα οτι είναι κρίμα να μην κάνω αναφορά σε μερικές από αυτές, όπως η παραπάνω! :)

    Stay around για περισσότερες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή