Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Cars 2: McQueen. Lightning McQueen.

NEW ARRIVAL


Hey παιδιά! Λοιπόν σήμερα είπα να αφήσω και πάλι λίγο στην άκρη την...υψηλή κουλτούρα και να γράψω για κάτι καινούργιο και κατά την προσωπική μου άποψη, πολύ καλό. Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν αποφάσισα να δω τα πολυαγαπημένα αυτοκίνητα με την αδελφή μου και το διασκέδασα πολύ. Πολύχρωμη και γρήγορη, βρήκα ότι είναι ένα πολύ καλό sequel, αν και μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Εντύπωση παρόλα αυτά μου έκαναν οι κριτικές που πήρε, καθώς οι περισσότεροι την θεωρούν ως την χειρότερη ταινία της Pixar! Περίεργα πράγματα...


Στο sequel των Αυτοκινήτων, πρωταγωνιστική θέση έχει ο Mater (κατά κόσμον Μπάρμπας) αφού μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια James Βondiκών διαστάσεων. O McQueen αποφασίζει να δεχτεί την πρόσκληση ενός άλλου αυτοκινήτου, για την συμμετοχή σε 3 αγώνες οι οποίοι θα αποδείξουν την αποτελεσματικότητα ενός νέου βιοκαύσιμου που ανακάλυψε κατά την περιπλάνησή του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή δυο μυστικοί κατάσκοποι θα παρακολουθούν στενά τις ενέργειες του 'Καθηγητή', ενός αυτοκινήτου που φαίνεται να κινεί τα νήματα μιας μεγάλης κομπίνας, που συνδέεται στενά με τους επικείμενους αγώνες σε Τόκιο, Μιλάνο και Λονδίνο. Ο Μπάρμπας θα βρεθεί κατα λάθος μπλεγμένος σε μια φρενήρη καταδίωξη ανά τον πλανήτη, και θα πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου να σώσει τον καλύτερό του φίλο: τον Κεραυνό McQueen...
Καταρχάς συμφωνώ με όσους το έκριναν αυστηρά οτι το "Cars 2" δεν είναι μια ταινία για μικρά παιδιά. Οχι για την υποτιθέμενη βία που όλοι υποστηρίζουν οτι περιέχει (μιλάμε για αυτοκίνητα, που άντε το πολύ πολύ να πάθουν μια γρατζουνιά ή ένα βαθούλωμα, έλεος δηλαδή!), αλλά για την δυσνόητη και πολύπλοκη ιστορία που πραγματεύεται. Τονίζω και πάλι, δυσνόητη για 2χρονα και 4χρονα παιδάκια. Η ταινία περιλαμβάνει μια πληθώρα χαρακτήρων, γρήγορη εξέλιξη που γκαζώνει αναλόγως και πολλούς διαλόγους ανάμεσα στα χαριτωμένα, τετράτροχα οχήματα. Κάποιες φορές βρήκα και την 10χρονη αδελφή μου να δυσκολεύεται να ακολουθήσει την πλοκή, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορώ να χαρακτηρίσω ως κακή μια ταινία που έχει ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος, καθώς και μια ολοκληρωμένη υπόθεση που φτάνει σε ένα ομολογουμένως ενήλικο (ως προς την αντίληψη) τέλος. Σίγουρα μια ταινία για μεγαλύτερα παιδιά...


Το έξυπνο της ιστορίας στην προκειμένη περίπτωση είναι οτι το κλασσικό μοτίβο του υπερκατάσκοπου με τα άπειρα γκατζετάκια, τις πολλαπλές μεταμορφώσεις και το ανελέητο κυνηγητό, όλα βρίσκουν την θέση που τους ταιριάζει στην νεα ταινία της Pixar. Οτιδήποτε είναι πιθανό στα πλαίσια ενός ανθρώπου με σάρκα και οστά, γίνεται εξίσου πιθανό σε ένα αυτοκίνητο που μιλάει, σκέφτεται και σκαρφαλώνει κτίρια με μεγάλη ευκολία. Χρησιμοποιώντας προφανέστατα ως πρότυπο τις ταινίες του James Bond και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτόν τον ήρωα, από τα όπλα του, τις συσκευές που χρησιμοποιεί, ακόμα και τις...γυναίκες που έχει στο πλάι του, χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και εδώ και μάλιστα σε έναν χαρακτήρα που κανείς δε θα το περίμενε: τον Μπάρμπα. Συνεπώς θα ήταν πιο ταιριαστό να λέγαμε οτι ο χαρακτήρα του Μπάρμπα κολλάει περισσότερο με τον χαρακτήρα που υποδύεται και ο Jackie Chan στην ταινία "The Accidental Spy" (2001) οπού γίνεται κατάσκοπος από σπόντα, παρά στον αρεννωπό και φλεγματικό James Bond. Προσωπικά βρήκα πολύ έξυπνη αυτή τη μετάβαση του super κατασκόπου από live action ταινία, σε cartoon καθώς οι χαρακτήρες είναι απείρως πιο ελεύθεροι για να κάνουν τα δικά του κόλπα!


Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός οτι η παρουσία του 'πρωταγωνιστή' McQueen εδώ είναι αρκετά πιο περιορισμένη, καθώς τον πρώτο λόγο έχει ο αξιαγάπητος, και συμπαθητικά αφελής Μπάρμπας. Σαν χαρακτήρας εκφράζει μια ολόκληρη σειρά χαρακτήρων που έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες. Τον κλασσικό χαζούλη που κανείς δε παίρνει στα σοβαρά, που όλοι πιστεύουν οτι δε μπορεί να κάνει τίποτα στη ζωή του και που τις περισσότερες φορές τον θεωρούν ανάξιο για οτιδήποτε άλλο, πέρα από το να χαζοπερνάει την ώρα του με πλάκες και γκάφες. Έτσι και εδώ ο Μπάρμπας καταλήγει διαρκώς να προκαλεί προβλήματα και να γίνεται ένα ντροπιαστικό φόρτωμα στην φίρμα της παρέας, τον McQueen. Όπως όμως επίσης γίνεται και κάθε φορά, σύντομα βρίσκει την δικαίωσή του, ανατρέποντας τα δεδομένα και αποδεικνύοντας σε όλους οτι τελικά τα φαινόμενα ίσως και να απατούν. Νομίζω οτι αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλη την πιτσιρικαρία που πρόκειται να παρακολουθήσει την ταινία, καθώς τους περνάει το 'ηθικό δίδαγμα' οτι ο καθένας μας είναι ικανός για τα πάντα, αρκεί να έχει γύρω του καλούς φίλους και να πιστέψει στον εαυτό του.


Μπορεί η υπόθεση να είναι λιγάκι too much για τα παιδικά μυαλουδάκια, αλλά σίγουρα είναι μια ταινία που σε κρατάει στη θέση σου μέχρι το τέλος της. Έχει γρήγορη πλοκή, ζωηρά και έντονα χρώματα (η πόλη του Τόκιο έχει αποδοθεί με μια σχεδόν φλουο διάθεση και είναι πραγματικά εντυπωσιακή) και πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες που προκαλούν το ενδιαφέρον. Η νεαρή πρωτάρα κατάσκοπος, η έμπειρος συνάδελφός της (με τον Michael Kane να δανίζει την χαρακτηριστική του φωνή), ο ωραιοπαθής, αλλά ανασφαλής Ιταλός ανταγωνιστής του McQueen, αλλά και οι evil χαρακτήρες όπως ο 'καθηγητής' και τα τσιράκια του. Όλοι παίζουν τον δικό τους ρόλο και είναι αποτελεσματικοί στην animation διάσταση που τους βλέπουμε μεν, φροντίζοντας όμως να παρέχουν στους θεατές ένα φαντασμαγορικό show δε.
Το "Cars 2" είναι μια ταινία που αν την αντιμετωπίσετε απλά ως ένα cartoon, σίγουρα θα βρεθείτε μπερδεμένοι ως προς το τι στο καλό συμβαίνει. Δείτε την καλύτερα ως μια άλλη version του καρδιοκατακτητή James Bond, πιο χαριτωμένη και με πολύ πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες ; )
Κυνηγητό, αγωνία, δολοπλοκίες και ήρωες της τελευταίας στιγμής; Ka-chow!!!

http://www.youtube.com/watch?v=oFTfAdauCOo


TRIVIA
  • Από σεβασμό απέναντι στον θάνατο του Paul Newman το 2008, ο χαρακτήρας στον οποίο δάνειζε την φωνή του, ο Doc Hudson, δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την ταινία.
  • Ο κατάσκοπος-αυτοκίνητο Finn McMissile είναι μια 'στυλιζαρισμένη' Aston Martin DB5, το χαρακτηριστικό όχημα που χρησιμοποιεί ο James Bond στις ταινίες του. Αν και το όχημα εδώ χρησιμοποιεί ενσωματωμένους πυραύλους, ο Bond δεν διέθετε κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά στην ταινία "Goldfinger" στη θέση των πυραύλων που υπάρχουν εδώ, εκεί υπήρχαν όπλα.
  • Ο σκηνοθέτης John Lasseter συνέλαβε το story της του sequel, όταν προωθούσε ακόμα το πρώτο "Cars" στην Ευρώπη.
(Πηγή IMDB)



Τίποτα και σήμερα η tv...

Αdios μέχρι αύριο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου