Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Γενέθλια: Οι ήρωες της διπλανής πόρτας

Η μέρα των γενεθλίων του 22χρονου Μάριου έχει φτάσει.  Το σπίτι ετοιμάζεται με πολύχρωμα μπαλόνια και σνακς.  Ο Μάριος είναι καλοντυμένος και μαζί με την μητέρα του την κα. Νίκη περιμένουν υπομονετικά την έλευση του θείου του, προκειμένου να γιορτάσουν όλοι μαζί αυτή την ξεχωριστή μέρα.  Ο Μάριος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και αυτή θα είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες...


Η βραβευμένη ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της καθημερινότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί (δεν) γίνονται αποδεκτοί από τον κοινωνικό περίγυρο, ακόμα και όταν πρόκειται για το συγγενικό τους περιβάλλον.  Με δυο εξαιρετικές ερμηνείες από τον Θωμά Χαβιανίδη στον ρόλο του Μάριου και την Αριέττα Μουτούση στη σπαρακτική ερμηνεία της μητέρας του, τα "Γενέθλια" είναι η καταγραφη του καθημερινού αγώνα για επιβίωση αυτών των ανθρώπων, αλλά και εκείνων που βρίσκονται στο πλευρό τους, στυλοβάτες και υποστηρικτές στις πιο δύσκολες στιγμές τους.  Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης των ΑμεΑ, ο Δημήτρης Κατσιμίρης εξαίρει την απόλυτη και δίχως όρια μητρική αγάπη, κατασκευάζοντας τον μικρόκοσμο του Μάριου και της Νίκης με απόλυτη ψυχραιμία και δίχως δακρύβρεχτες, δραματουργικές εξάρσεις, αλλά με ειλικρινή σεβασμό απέναντι στους δυο ήρωές του.

Τα "Γενέθλια" αποτελούν τελικά ένα μάθημα ζωής και αξιοπρέπειας, μια μικρού μήκους που  θα "κουβαλάς" για πολύ καιρό μαζί σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου