Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Martyrs: Μια απο τις πιο άγριες ταινίες....εμμ...ever!

Είπα σήμερα να παρουσιάσω μια ταινία την οποία έμαθα και είδα τον τελευταίο χρόνο και αυτό τελείως τυχαία.  Απο τη στιγμή που την είδα, έμεινε εκεί, καρφωμένη στο μυαλό μου.  Έτσι και αλλιώς αυτή είναι και η προσωπική μου ευχαρίστηση, να αναφέρομαι σε ταινίες που σου μένουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο.  Η σημερινή λοιπόν λέγεται Martyrs


και είναι μια ταινία την οποία ηδη έχω προτείνει σε δικούς μου ανθρώπους να την δουν και οφείλω να ομολογήσω οτι με εξέπληξε η θετική τους άποψη σχετικά με αυτήν (οσοι αποφασίσουνα να την δουν, θα καταλάβουν το γιατί).
Πρώτα απ'ολα η ταινία είναι γαλλική, το λέω απο την αρχή γιατί γνωρίζω οτι ίσως κάποιους να τους ξενίσει το γεγονός αυτό, αλλά σας εγγυόμαι οτι η γλώσσα θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα προσέξετε βλέποντάς την.  Το story φαίνεται απλό αρχικά: μια κοπέλα ζητά εκδίκηση απο εκείνους οι οποίοι την είχαν απαγάγει και την είχαν βασανίσει, οσο ήταν ακόμα παιδί.  Θα μου πείτε μέχρι εδω ok, τι το περίεργο;  Το περίεργο είναι οτι ουσιαστικά ενω στα πρώτα δέκα με δεκαπέντε λεπτά βλέπουμε αυτό ακριβώς, στη συνέχεια η ταινία παίρνει μια εξωφρενικά διαφορετική τροπή την οποία κανείς δε μπορεί να φανταστεί....μα κανείς όμως!
Τα πάντα σε αυτή τη ταινία είναι παραπλανητικά, απο το αρχικό της story, το ρόλο των δυο πρωταγωνιστριών, ακόμα και τον ίδιο της τον τίτλο, καθώς το μόνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής:  απλά μη πιστεύετε οτι λέει ο τίτλος ή αν το πιστέψετε, πιστέψτε το με έναν διαφορετικό τρόπο.  Σας μπέρδεψα ε;  Δε πειράζει, ένας παραπάνω λόγος για να την δείτε.
'Εχω διαβάσει να την αποκαλούν θρίλερ, αλλά νομίζω οτι δεν είναι ακριβώς αυτό.  Είναι περισσότερο σαν εκείνες τις ταινίες που παρακολουθόντας τες, νοιώθεις σα να σου χώνουν μια γερή γροθιά στο στομάχι.  Σίγουρα θα περάσει απο το μυαλό σας η σκέψη "Ο Θεε μου, τι κάθομαι και βλέπω τώρα;" (το ξέρω, γιατί απλά και εγω δε σκεφτόμουν τίποτα άλλο καθ'ολη τη διάρκειά της!), ΟΜΩΣ δείτε την, γιατί πέρα απο την όλη δύσκολη, σκληρή, αιματηρή και απίστευτα άγρια εικόνα που παρουσιάζει, προσπαθεί και τελικά πετυχαίνει να περάσει μηνύματα τα οποία είναι στην διακριτική ευχαίρια του καθενός, να τα ερμηνεύσει όπως εκείνος θέλει.
Το λογικό με το παράλογο, έρχονται σε σύγκρουση μέχρι το τέλος και ενα απο τα αιώνια ερωτήματα του ανθρώπου, σε σχέση με την ζωη και τον θάνατο μπορεί να παίρνει απάντηση...λεω τώρα εγω...μπορεί....
Πολλά είπα, δείτε και πείτε, απλά να είστε προετοιμασμένοι γιατί υπάρχουν πράγματα στο Martyrs που σε άλλη ταινία δεν είχα ξαναδεί....Farewell!!

8 σχόλια:

  1. Απλά και καθαρά. Sorry φιλενάδα...!Τα'παμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως μπορω να επιβεβαιωσω πως ειναι μια απο τις πιο σοκαριστικες ταινιες που εχω δει το τελευταιο διαστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ειδα χθες και μπορω να πω πως με εντυπωσιασε.
    Γρηγορη πλοκη και καλο σεναριο(με φιλοσοφικες προεκτασεις) που δικαιολογει τις gore σκηνες και το διαχωριζει απο ταινιες τυπου The human centipede,hostel κτλ. που απλα προκαλουν για να προκαλουν.
    alex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ μαζί σου. Οι φιλοσοφικές τις προεκτάσεις αποτελούν ευχάριστη έκπληξη και απογιώνουν ένα τέλος, που έχει διττή φύση, ανάλογα με το πως θα αποφασίσει ο καθένας να το δεχτεί. Άγρια, αλλά με ουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξίζει τον κόπο, αρκεί να έχει κανείς την υπομονή να την δεί ολόκληρη. Σε κάποιες σκηνές απλώς κλείνεις τα μάτια.. Μόλις όμως ολοκληρωθεί η ταινία, αρχίζεις και συνειδητοποιείς ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι είναι. Και μόνο οτι τελικά αυτή η ταινία έχει κάποιο σκοπό, και δεν αποτελεί ένα ακόμη splatter ταινιάκι του σωρού, εμείνα με εντυπωσίασε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή